papakiteliatziar

Φοντί (Fondue)

Για το φοντί κανονικά πρέπει να έχουμε ειδικό τηγάνι με βάση. Στην βάση πάει ένα κεράκι ή ένας ειδικός καυστήρας που κρατάει το τυρί ζεστό. Επίσης θέλουμε τα γνωστά ψιλά πιρούνια του φοντί. Όλα αυτά μαζί πουλάνε σε ειδικά σετ για φοντί.

  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 400γρ κρασί λευκό ξηρό
  • 500γρ Emmentaler (Ελβετίας!) τριμμένο
  • 500γρ Gruyère (επίσης Ελβετίας) τριμμένο
  • φρέσκο τριμμένο πιπέρι
  • 2-3cl Kirsch (λικέρ κερασιού, ή Vodka αν δεν έχουμε)
  • 1 κουταλιά corn flour

Ποσότητα: Υπολογίζουμε 200γρ τυρί για κάθε άτομο, οπότε η συνταγή έτσι είναι για πέντε άτομα.

Τρίβουμε το τηγάνι με το σκόρδο. Βάζουμε το κρασί στο τηγάνι, ρίχνουμε και το τυρί και το ανακατεύουμε και βάζουμε πιπέρι. Σε μικρή φλόγα το ζεσταίνουμε σιγά σιγά (ή στο μάτι τις κουζίνας ρυθμισμένο πολύ χαμηλά ή στον καυστήρα - εγώ προτιμώ την κουζίνα σε αυτή την φάση). Ανακατεύουμε συνέχεια με ένα ξύλινο κουτάλι, αλλιώς το τυρί θα κολλήσει. Το ανακατεύουμε μέχρι που έχουμε λιώσει όλο το τυρί και βράζει. Σε ένα μικρό ποτηράκι έχουμε ανακατέψει το corn flour με το Kirsch ή την Vodka, και το μείγμα αυτό πάει τώρα στο τυρί και πάλι ανακατεύουμε καλά.

Όταν από το φοντί φεύγει λίγο η μυρωδιά από το κρασί το φέρνω στο τραπέζι όπου τοποθετείται στην βάση του. Με την φλόγα που έχει εκεί το κρατάμε ζεστό και λιωμένο, ενώ όλοι βουτάνε τα ψωμάκια τους.

Στο τέλος του γεύματος μπορεί να καεί λίγο από κάτω, αλλά ακριβώς αυτό το καμένο έχει πολύ καλή γεύση! Μπορούμε να το βγάλουμε σιγά σιγά από το τηγάνι, το κόβουμε και το τρώμε με λίγο έξτρα πιπέρι.

NeedsSpellChecking